Έλαιο ρίγανης – Γιατί το λάδι είναι καλύτερο από το αιθέριο έλαιο;
EY ZHN2023-04-14T13:07:57+02:00Έλαιο ρίγανης – Γιατί το έλαιο βάσης είναι καλύτερο από το αιθέριο έλαιο;
Είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας το οικολογικό αντίκτυπο που έχει η παραγωγή των αιθέριων ελαίων, και να ξέρουμε τη σωστή τους χρήση.

Η ρίγανη ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει γύρω στα 3000 είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι ήπια θεραπευτικά βότανα. Όπως για παράδειγμα, η ρίγανη «Origanum vivide – vulgaris», η μαντζουράνα «Origanum majoranae», το δίκταμο «Origanum dictamus», το δενδρολίβανο, το θυμάρι, η λεβάντα, ο βασιλικός, το μελισσόχορτο, που είναι κάποια, από τα γνωστά σε όλους μας, από τα πολλά της οικογένειας.
Το αιθέριο έλαιο και το οικολογικό αντίκτυπο
Ας μην ξεγελιόμαστε, ζούμε σε μια υπέρ – καταναλωτική κοινωνία και σπάνια αναρωτιόμαστε, όταν αγοράζουμε ή χρησιμοποιούμε κάτι, τις επιπτώσεις που έχει η παραγωγή ή η χρήση του, στην υγεία και στην ισορροπία μας και σε αυτή του περιβάλλοντος. Τα αιθέρια έλαια έχουν γίνει μόδα, αρκετές δεκαετίες τώρα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλά έλαια αμφιβόλου ποιότητας. Η συχνή και αλόγιστη χρήση τους έχει βλαβερές συνέπειες, τόσο στον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και στο περιβάλλον.
Πριν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
Για την παραγωγή 10ml αιθέριου ελαίου χρειάζονται τεράστιες ποσότητες πρώτης ύλης, ποσότητες νερού και λιπασμάτων και βιολογικών ή μη φυτοφαρμάκων. Για τη ρίγανη, 10ml αιθερίου ελαίου θα χρειαστούν 5 κιλά ανθισμένου τμήματος του φυτού. Μην σας φαίνονται λίγα τα 5 κιλά! Η ρίγανη είναι πολύ ελαφριά.
Καλό είναι να έχουμε στο νου μας το οικολογικό αντίκτυπο που έχει η παραγωγή των αιθέριων ελαίων, και να ξέρουμε τη σωστή τους χρήση.
Τα αιθέρια έλαια διαπερνούν την κυτταρική μεμβράνη και διαταράσσουν την ακεραιότητα της. Καταλαβαίνετε πόσο δυνατά είναι! Όταν έχουμε συνάχι, ή βήχα, κάνουμε εισπνοές. Η άμεση και συνεχής εισπνοή αιθερίου ελαίου, κατά κανόνα ερεθίζει τους βλεννογόνους και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε μικρά παιδιά αντενδείκνυεται η χρήση τους χωρίς τη συμβουλή ειδικού. Ενδέχεται να προκαλέσουμε ζημιά στο ευαίσθητο τους δέρμα, στους βλεννογόνους, στο ψυχισμό τους.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες του αιθέριου ελαίου ρίγανης
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει αρκετούς πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά ή όταν λαμβάνεται από το στόμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, πεπτικά προβλήματα και αναπνευστικά προβλήματα. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται από το στόμα σε μεγάλες ποσότητες, καθώς μπορεί να είναι τοξικό και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης πρέπει επίσης να αποφεύγεται από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και από άτομα με αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα. Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται αδιάλυτο, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό δερματικό ερεθισμό, ακόμη και χημικά εγκαύματα. Όπως με κάθε αιθέριο έλαιο, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείτε το αιθέριο έλαιο ρίγανης με ασφάλεια και προσοχή.
Εκτός από τους προαναφερθέντες κινδύνους και παρενέργειες, το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά και τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Με τη χρήση του ελαίου βάσης, όχι του αιθέριου, αποφεύγουμε όλες τις «κακοτοπιές»
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οικογένειας των Χειλανθών, είναι η σχέση της με το φώς, με την ενέργεια του ήλιου. Είναι μια οικογένεια που αποφεύγει τα υγρά – ελώδη χώματα, τις σκιερές γωνιές. Αντιθέτως τα βότανα αυτά αγαπούν τις ηλιόλουστες πλαγιές, τα φτωχά χώματα, αγαπούν το κλίμα της Μεσογείου, με τα μακριά ξερά καλοκαίρια της και τη σύντομη πληθωρική της άνοιξη. Στην οικογένεια αυτή, η θερμότητα εκφράζεται, με την παραγωγή μεγάλης ποσότητας αιθέριων ελαίων τα οποία είναι ελαφριά, πτητικά, περνούν δηλαδή αμέσως από την υγρή στην αέρια μορφή τους. Είναι επίσης εύφλεκτα, ιδιαίτερα αρωματικά και διαλύονται μόνον σε άλλες συγγενείς ουσίες όπως είναι το λάδι, το λίπος, το ρετσίνι και το κερί.
Σε μας, που εκφράζεται αυτή η θερμότητα; Θερμότητα χρειαζόμαστε κατ’ αρχάς στο «καζάνι» του μεταβολισμού της τροφής μας, με δυο λόγια στο πεπτικό μας σύστημα. Ρίγανη βάζουμε για παράδειγμα στη φέτα, στα ψητά κρέατα και ψάρια για να τα κάνουμε πιο εύπεπτα και πιο νόστιμα.

Έλαιο Ρίγανης ΕΥ ΖΗΝ
Το λάδι ρίγανης είναι 100% ελληνικό προϊόν δικής μας παραγωγής και παρασκευάζεται με πολύ αγάπη και προσοχή στην Πελοπόννησο. Η ρίγανη μαζεύεται την κατάλληλη στιγμή στο Μαίναλο και στα γύρω βουνά. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται είναι βιολογικό αγουρέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Για σαράντα περίπου μέρες, το λάδι με τη ρίγανη, «ξεκουράζονται» σε σκιερό μέρος σε γυάλινα βάζα, ώστε με ευκολία να ελέγχεται το περιεχόμενο και να ανακινείται.
Το αιθέριο έλαιο του φυτού, ενώνεται σιγά-σιγά με το λάδι της ελιάς και στο τελικό αποτέλεσμα έχουμε τόσο τα οφέλη της ρίγανης όσο και του λαδιού!
ΑγοράΠληροφορίεςΠου και πώς χρησιμοποιούμε το λάδι ρίγανης
- θα βοηθήσει την πέψη
- θα διεγείρει την έκκριση των πεπτικών ενζύμων
- θα βελτιώσει τη ροή της χολής βοηθώντας έτσι στο μεταβολισμό του λίπους
- θα ζεστάνει και θα χαλαρώσει
- θα μειώσει την πιθανή δυσφορία η τα αέρια και το μετεωρισμό μιας δυσπεψίας
Το έλαιο ρίγανης δρα εξισορροπητικά στο νευρικό και το μυϊκό μας σύστημα:
- σε ρευματικούς πόνους
- μυϊκό πιάσιμο
- εκζέματα
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι από τα πιο ισχυρά αντισηπτικά.
Μαζί με το λάδι της ελιάς, γίνεται ένα ήπιο και ακίνδυνο αντισηπτικό, που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά σε κάθε περίπτωση:
- λοίμωξης
- δερματικής μόλυνσης
- στο συνάχι
- στο βήχα
- στη βρογχίτιδα
Θερμότητα χρειάζεται και το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Το ριγανέλαιο είναι:
- σπασμολυτικό
- αναλγητικό
- εμμηναγωγό
Όταν τα συμπτώματα δυσπεψίας ή τα προβλήματα με την περίοδο έχουν χρόνιο χαρακτήρα, καλό θα ήταν να παίρνει κανείς από ένα κουταλάκι του γλυκού, σε άδειο κατά προτίμηση στομάχι, 1 έως 3 φορές την ημέρα, για τρεις εβδομάδες στη σειρά, μετά να σταματήσει για μια εβδομάδα και να το επαναλάβει. Λέω κατά προτίμηση, μιας και δεν έχουμε όλοι το ίδιο ευαίσθητο ή ανθεκτικό στομάχι. Δοκιμάζουμε και βλέπουμε τι μας ταιριάζει. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται μια φρυγανιά ή δυό, ή να συνδυάζει το λάδι ρίγανης με το λάδι χαμομηλιού. Ακούμε και παρατηρούμε το σώμα μας.

Μαριλένα Μοσχούτη
Η Μαριλένα Μοσχούτη είναι ολιστική θεραπεύτρια (Heilpraktiker). Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε τη θεραπευτική τέχνη στο Βερολίνο. Εργάστηκε στο Βερολίνο και αργότερα και στην Αθήνα. Σήμερα ζει στον Ωρωπό όπου καλλιεργεί τη γη και παράγει. Παράλληλα γράφει ιστορίες και παραμύθια για βότανα και δίνει σεμινάρια βοτανολογίας στην Αθήνα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Βερολίνο.